Už jūsų ir mūsų laisvę

                                                         Minskas

Jurgis Bielinis,  LSDS tarybos narys

 

1991m. kovo pradžioje Minske vyko baltarusių socialdemokratų par­tijos suvažiavimas. Iš LSDP buvo de­leguotas vienas draugas rusiška pavar­de. Aš vėl važiavau savo iniciatyva. Šį kartą nesivežiau nei vaizdajuosčių, nei nuotraukų. Žinojau, kad jie turi pakankamai žinių apie Sausio įvykius, tačiau spau­dos pasiėmiau užtektinai.

Suvažiavime dalyvavo Šuškevi­čius, Pozniakas, salėje daugybė dele­gatų iš visos Baltarusijos. Nemaža salė buvo sausakimša.

Per pertrauką išėjęs į vestibiulį, žmonių apsuptyje pastebėjau kažką aiškinantį pagyvenusį inteligentišką vyriškį. Susidomėjau. Prisiartinau prie stalo, nukrauto žemėlapiais, visokiais dokumentais. Žmogus, baksnodamas lazdele į pakabintą žemėlapį, nurodydamas surašymo skaičius, surašymo metus, aiškina, kokiose vietovėse pagal surašymo duomenis, pagal kokią tautybes sudėtį būta gyventojų, nurodydavo jų skaičių,  procentus. Pagal tuos duomenis lietuvių ten gyventa labai mažai, kad Vilnius yra senas Baltarusijos miestas, kad Baltarusija tęsiasi iki Kauno, toliau – Lietuva, Žemaitija...

Girdėdamas akivaizdų melą, pra­dėjau su juo ginčytis. Pateikiau savo argumentų, kad upių, ežerų, gyvenviečių pa­vadinimai lietuviški, kunigaikščių var­dai lietuviški. Nei dabar, nei anksčiau  baltarusiai, lenkai, rusai savęs, savo vaikų lietuviškais vardais nevadino. Į tai „lektorius“ atsa­kė, kad mūsų kunigaikščiai buvo bal­tarusių samdiniai...

„Lektorius“ oriai pasisakė esąs vie­no Maskvos universiteto matematikos profesorius. Mums besikalbant, priėjo nepažįstamas žmogus. Man pasirodė keista, kai jis švaria rusų kalbą ėmė ginti lietuviškas pozicijas. Dabar mes jau dviese jį rėmėme prie sienos. Būrys žmonių klausėsi mūsų diskusijos, tačiau į mūsų ginčą nesikišo. Pasitraukus nuo lektoriaus, nepažįstamasis su manimi prašneko lietu­viškai. Susipažįstame – Jonas Lauri­navičius. Minsko vietinio laikraščio žurnalistas.

Taigi „lektorius“ iš Maskvos sten­gėsi įtikinti žmones, kad Lietuva prasideda tik nuo Kauno.

Beklausant profesoriaus, susidarė įspūdis, kad jis važinėja po tokius su­važiavimus, jog parengtų žmones ki­tiems įvykiams, ir ieško talkininkų. Lietuva bėga iš Maskvos glėbio, o štai jis vėl stengiamasi apjungti, kaip buvo mėginta padaryti 1917–1920 m., ir tai buvo sumanęs Leninas, o vykdęs Kapsukas, Angarietis. Sukūrė bendrą Lietuvos ir Balta­rusijos bolševikų partiją. Dabar siekiama gudus sukurstyti prieš lietuvius, kad gudai pareikštų teritorines pretenzi­jas.

Tomis mintimis pasidalijau ir su žurnalistu Jonu Laurinavičiumi.

Tariuosi su savo draugu iš LSDP, Lietuvos rusu, kad Gudijos socialde­mokratų steigiamasis suvažiavimas paremtų Lietuvos siekius savo  rezoliucija. Draugas atsisako. Pasiguodžiu naujam pažįstamui Jo­nui Laurinavičiui. Jis sutinka  ir parengia dokumentą baltarusių kalba.

Gavęs kalbėti, primenu mūsų bendrą istoriją: kovas, sukilimo vadus: Sierakauską, Kalinauską, kraujo jūroje paskandintą Kijevo „Radą“, to pa­ties likimo Minską ir planus susigrąžin­ti Lietuvą... Priminiau vestibiulyje „profesorių iš Maskvos...“, kuris ruošia mus sukiršinti.

Per pertrauką turėjau daug asme­ninių pokalbių. Iš atstovų gavau kvietimų apsilankyti jų rajonuose.

Susipažįstu su jaunu, aukšto rango karininku. Nenoriu dabar nurodyti jo pavardes, bet atmetus ga­lūnę „vič“ būtų grynai lietuviška pa­vardė Kadkus.. Jis ir pats panašus į lietuvį. Su juo pasikeitėm adresais, telefonais.

Su Jonu Laurinavičiumi buvom tokios pat nuomonės, kad Rusija per Gudiją gali kelti pavojų. Ir jeigu tie įvykiai toliau plėsis, reikia kuo sku­biau pranešti Lietuvos Vyriausybei.

Grįžtu į Vilnių, vėl Kauno radijas ir televizija. Juozas Kundrotas paruošia radijo reportažą, Raimundas Yla – televizijos, kad  mes rėmėme baltarusių, o baltarusių socialdemok­ratų suvažiavimas rėme Lietuvos sie­kius, o iš Maskvos eina negeros žinios. Jos emisarai ruošia provokacijas.

Jau gerai sulapojus medžiams, skambina Jonas Laurinavičius: girdi, Minsko spauda plačiai rašo, kad Lietu­vos žemės prasideda nuo Kauno. Išleis­ta nauja „Baltarusijos istorija“, kurioje tas pats teigiama...

„Reikia perspėti Lietuvos Vyriau­sybę.

„Atvažiuok, Jonai“, – pasakiau J.Laurinavičiui.

Joną sutinku prie Ka­tedros. Vedu pas Vytautą Landsbergį. Jo nėra. Vedu pas Zigmą Vaišvilą. To taip pat nėra. Kur toliau vesti? Pas kariškius, kurie įsikūrė Aukščiausiosios Tary­bos rūmuose. Su Vidrinsku ir Vaitkai­čiu jau anksčiau buvau pažįstamas. Juos supažindinu su Jonu. Pakviečiami kiti štabo žmonės. Jonas Laurinavičius ro­do atsivežtus laikraščius, straipsnius, kuriuose reiškiamos pretenzijos Lie­tuvai, taip pat „Baltarusijos istoriją“, kurioje pretenzijoms į Lietuvą paskir­tas visas skyrius: čia teigiama, kad Lietuva prasideda už Kauno... Aiški provokacija... Laikraščius Jonas palie­ka kariškiams, o visą „Baltarusijos istorijos“ skyrių mūsų kariškiai nusikopijuoja.

Nežinau, koks tolesnis mūsų žinių iš Gudijos likimas. Maniau, Jonas la­bai tiktų būti Minske ambasados dar­buotoju. Rašau LSDP nariui Volde­marui Katkui, užsienio reikalų minist­ro pavaduotojui, su kuriuo buvau pa­žįstamas, nes kartu pargrįždavom iš Vilniaus LSDP tarybos posėdžių traukiniu į Kauną, kad geresnio ambasados darbuotojo Minske už jį nerasite... Jokio atsaky­mo negavau... Gal per mažai užsispyręs buvau...

Vėliau Jonas Laurinavičius išsi­keitė savo butą Minske į butą Vilniuje, norėjo, kad dukra mokytųsi lietuvių mokykloje, o jis per Lietuvos radiją  baltaru­sių kalba vedė laidas.

Dažnai pasiskambindavom, bet su­sitikti laiko nebuvo... Kur jis, nežinau. Gailiuosi, kad per silpnai paveikiau baltarusių ambasados darbuotojus. 

Netrukus sulaukiau skambučio ir iš karininko su gražia lietuviškos pavardės šaknimi. Jis nori gauti savo kariams batus, tokius, kokius jau nešioja mūsų kareiviai...

Aš vėl nuvykau į štabą pas Vidrinską, Vaitkaitį...

Tie sutinka skirti ar pakeisti į ką nors porą šimtų porų batų......

Dabar jau susitariu su karininku iš Minsko susitikti prie Katedros... Nusivedu į štabą... sandėris įvyko.

Įpusėjus 1991 m. vasarai, vėl skambina baltarusis karininkas. Jis nori užmegzti ryšius su Lietuvoje tarnaujančiais baltarusių karininkais, prašo  tarpininkauti.

Siūlau atvažiuoti, o toliau pagalvo­sime, ką veikti. Vėl Kauno radijas ir televizija. Juozas Kundrotas parengė radijo reportažą, Raimondas Yla – telereportažą. Gal koks baltarusių kari­ninkas išgirs, pamatys ir pats ieškos ryšio su laisva Baltarusija.

Prisimenu pažįstamą lietuvę vais­tininkę iš Ruklos vaistinės. Jos vaistinei montavau aparatus, gaudavau deficitinių vaistų. Kartą su ja įsikalbėjus, ji prasitarė, kad jeigu sovietų armija išeis iš Lietuvos, jos vyras baltarusis kari­ninkas demobilizuosis ir pasiliks Lie­tuvoje. Iš jos kalbos jaučiu, kad jų šeima nebuvo sovietiškai patriotiš­ka. Nutariau pasinaudoti vaistinin­kės ryšiais.

 Karininkas pageidavo aplankyti muziejų. Pasiūliau nueiti į Žmuidzinavičiaus „Velnių“ muzie­jų, tačiau karininkas pageidavo pa­matyti M. K.Čiurlionio muziejų. Sve­čio noras – man įstatymas. Nueiname į M. K.Čiurlionio muziejų. Su malonumu jis apžiūri M.K.Čiurlionio pa­veikslus.

Išeinant iš salės, laiptų aikštelėje kabėjo paties M.K.Čiurlio­nio autoportretas. Karininkas man pasirodė toks panašus į M. K.Čiur­lionį, kad praeidamas pro mielas pa­gyvenusias muziejaus darbuotojas, jas užkalbinau:

„Sakykite, ar šitas karininkas nepanašus į mūsų Čiur­lionį?“

„Labai panašus“, – patvirtino darbuotojos.

Vėliau pats karininkas man aiški­no, kad iš savo protėvių girdėjęs, jog jie kilę iš Lietuvos. Jis buvo labai patenkintas susitikęs su M.K.Čiurlio­niu, seniai apie tai svajojęs.

Keliaudamas po Baltarusiją, Uk­rainą, esu sutikęs žmonių kaip van­dens lašai panašių į mano pažįsta­mus lietuvius, o pradėjus klausinėti, prisimindavo senelių pasakojimus apie savo lietuvišką kilmę. Karininkui prime­nu turįs ryšių Rukloje: vaistininkę, kurios vyras baltarusis karininkas. Pažadu išsiaiškinti, ar įmanoma bus užmegzti ryšius. Nežinau, kaip jiems toliau klojosi, bet tarp jų ryšius užmez­giau.

Aš pats buvau nuvažiavęs pas jį į Minską. Tikėjausi Lietuvai gauti rei­kalingų daiktų – ginklų... Gal jis negalėjo jais padėti.

        Lietuva tvirtėjo, iš jos į Sąjungą atpūstos sėklos sparčiai dygo. Sąjungos tautos ėjo Lietuvos pramintu keliu.

                                     

(Bus daugiau)